Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün şerhaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak her hâlde, esnek ve sessiz bir örgüda olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlamlayacak semtıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faziletli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler bile birbunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer rast bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada tat maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve mideime amade varsaymak mideindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine göre gayet şık ve mideilebilir en harika bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken değişik bir nüfus bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğanlayışimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, mideimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna devran ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yavuz kıymetiharbiye bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız öz vasati 6 kamer içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı midein belirli bir devran içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca aşkın hararet bileğanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti hazırlamak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devran değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en yavuz yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.